14 januari 2008

Blomsterdekorationer

"Temat" för vårt bröllop är just nu elegant skog, eller nåt åt det hållet. Som blomsterdekoration på borden hade jag tänkt ha iskonvaljer (liljekonvaljer) satta med mossa i vita krukor eller ännu hellre någon typ av tenn-eller silvervas/kruka på fot. Se bilden i mitten av "inspirationstavlan".


En fördel med att var ute i så god tid som vi är att vi har tid att fixa detta själva. Om vi skulle gifta oss på våren hade det ju varit väldigt mkt lättare, då skulle man tom kunna ha en hel liljekonvaljbukett helt gratis...

Nedan följer instruktioner från odla om du också vill få konvaljerna att blomma i "fel" säsong.

Drivning av s.k. iskonvaljer är en mycket tidskrävande procedur, man måste starta redan under hösten föregående år, är det enklaste att köpa färdigdrivna groddar i blomsteraffären. Dessa planteras i lätt blomjord och täcks med fuktig mossa ca. 6 veckor innan önskad blomning. En mörk "hatt" läggs på och krukan ställs i sval rumstemperatur. Vattna och se till att mossan inte torkar ut. När groddarna har kommit upp ur mossan ca. 5 cm tas hatten av och krukan ställs fram vid ett ljust, svalt fönster e.d. och får utveckla sina blommor. Efter blomningen kan de skötas så svalt och ljust som möjligt fram till våren, då de kan planteras i trädgården för att sedan blomma om år efter år. Blommar dock inte om samma år som de planteras.

Om man har liljekonvaljer i trädgården kan man gräva upp på hösten, förvara kallt och ta in i värmen tills man ska ha dem. Fast nu har jag ju ingen trädgård, så det får bli att gå till blomsteraffären..Inga kommentarer: